середу, 28 січня 2015 р.

Людина і суспільство: навіщо потрібна самоорганізація


З давніх-давен первісна людина зрозуміла, що гуртом легше добувати їжу, оборонятися і виховувати дітей. Тоді ж вона зрозуміла, що доцільно розподіляти обов'язки всередині групи, тим самим ефективно використовувати час та інші ресурси. Цей момент можна вважати початком самоорганізації суспільства.

Що таке самоорганізація і чим вона корисна кожному з нас?

Самоорганізація – невід'ємна складова розвитку суспільства. І хоча вона потребує від людини певних зусиль, співпраці з іншими, спільних цілей, цінностей, моралі (власне, останні і є продуктом самоорганізації певної групи людей), водночас дає бонуси кожному учаснику.

Бонус перший. Гуртом легше батька бити чи мамонта завалити

Кожен із нас має певні особисті якості, але часом їх буває недостатньо для бажаних кардинальних змін. Згадайте події на Майдані минулої зими, коли самоорганізація великої кількості людей рятувала життя, захищала громадянські права та врешті-решт звільнила країну від диктатури. Яскраве гасло - «Я – крапля в океані» - стало свідченням того, що одному чи двом ця ноша була би не під силу, але об'єднання та самоорганізація дали можливість впливати на суспільні, політичні та економічні процеси в країні.

Бонус другий. Один плюс один завжди більше двох

Кожна людина – особлива, має лише їй притаманні риси характеру, таланти та можливості. Втім, бувають випадки, коли власних зусиль і можливостей не достатньо для досягнення поставлених цілей, реалізації проектів чи розкриття потенціалу. Об'єднавшись з іншими, людина розширює власні можливості за рахунок індивідуальних особливостей інших. Утворюється синергетичний ефект, коли дві голови краще, ніж одна. Більше ідей, більше різних поглядів, ширший вибір варіантів та кращий результат.

Бонус третій. Система без примусу

У суспільстві самоорганізованих громадян немає потреби примушувати когось щось робити. Кожен обирає собі той вид діяльності, який йому до душі, з яким він впорається найкраще. Хочеш, наприклад, висаджуй дерева у парку, а хочеш – передавай іншим власний досвід комунікації з органами державної влади. Самоорганізація дозволяє людині розкрити свій потенціал та навчитися чомусь у інших, поставити власний талант на службу громади та відчути такий самий результат від дій інших співгромадян.

Бонус четвертий. Солідарна відповідальність

Коли рішення приймається колективно, то й відповідає за його наслідки теж увесь колектив. Саме тому самоорганізація призводить до прозорого прийняття будь-яких рішень, дозволяє миттєво реагувати на порушення суспільних норм (адже вони були вироблені самими громадянами). Водночас, самоорганізація дає людині відчуття причетності та ідентифікації себе у групі, дозволяє швидше адаптуватися до мінливої реальності, а відтак швидше та безпечніше розвиватися як особистість.

Отже, самоорганізація громадян дає людині відчуття причетності, певної стабільності, підтримки та впевненості у досягненні найбажаніших цілей. Завдяки цьому процесові можна запустити синергетичний ефект, що одночасно з розподілом обов'язків та зон відповідальності призведе до разючих змін у житті суспільства за відносно короткий проміжок часу. Кожен з нас щодня робить внесок у майбутнє суспільства, яким воно буде - залежить лише від нас самих!



Немає коментарів:

Дописати коментар